Какво е компютърно подпомаган превод?

Kомпютърно подпомагания превод, известен още като CAT е технология, подпомагаща работата на преводача, чрез използване на преводна памет и терминологични бази, които натрупват, актуализират и динамично предоставят подходящи за конкретния контекст преводни решения.

Какви са предимствата на компютърно подпомаган превод в сравнение с класическия начин на работа?

Част от предимствата са: увеличаване на количеството работа и приходи в следствие на ускорения работен процес и повишеното качество на услугата; многократно съкращаване на времето за обработка на многоезично съдържание; мигновено използване на вече преведена и съхранена терминология; запазване на пълна конфиденциалност на превежданите документи; намаляване на разходите за превод и локализиране на съдържание; използване на единна, хомогенно звучаща терминология за цялата продуктова линия.

Какво е Trados Studio 2021?

Trados Studio 2021 е цялостна централизирана среда за превод и редакция, преглед и управление на проекти за превод и терминология - офлайн в настолно устройство или онлайн в облака. Той предлага много функции, предназначени да помогнат за ускоряване на процесите превод и подобряване на последователността, докато изграждате хранилище с активи, които можете да използвате отново и отново.

Trados Studio 2021 е изграден върху същата отворена платформа като Trados Studio 2019 и използва същите формати на двуезичен файл, преводна памет и терминологична база.

Какво е новото в Trados Studio 2021?

Trados Studio се разви, за да ви предложи съвсем нов начин за работа. С безпроблемната интеграция на Studio 2021 към нашата нова, иновативна облачна среда за превод и управление на проекти, Trados Live, сега можете да работите офлайн в настолното си устройство или в облака. Това ви осигурява гъвкавост за работа навсякъде, от всяко устройство и по всяко време.

С Trados Studio 2021 всички съществуващи начини за работа с локални и GroupShare проекти продължават да работят, точно както преди с предишни версии на Studio. Изборът ви е дали да използвате възможностите на облачната услуга Trados Live със Studio 2021.

Trados Studio 2021 предоставя много подобрения, за да повиши вашата производителност, включително по-мощни функции за търсене, подобрена автоматизация и осигуряване на качеството и възможност за управление на вашите приложения от AppStore директно от Studio. Със Studio 2021 ще постигнете нови нива на производителност за целия екип за преводи и ще доставите ненадминато качество на преводите.

С лиценза си Studio 2021 ще ви бъде предоставен и лиценз за MultiTerm 2021, световното водещо решение за управление на терминологията.

Открийте най-новите подобрения в нашата брошура тук.

Какво е RWS AppStore?

RWS AppStore е онлайн център, където ще намерите добавки или приложения за разширяване на функционалните възможности на вашия софтуер. Всички налични за изтегляне приложения ви дават възможност да работите по-бързо и с по-малко усилия. Много от приложенията са безплатни и всички те се доставят с пълно описание и инструкции за ползване.

Как да закупя Trados Studio 2021?

Съществуващи клиенти с активен SMA (договор за поддръжка и софтуерно осигуряване) получават безплатен ъпгрейд към Studio 2021. Можете да изтеглите програмата от вашия акаунт.

Съществуващите клиенти, които нямат активен SMA, могат да закупят ъпгрейд, като се свържат с нас.

Новите клиенти могат да закупят Trados Studio 2021, като се свържат с нас.

Моля, обърнете внимание: Клиентите, които желаят да надстроят от Studio 2015 до Studio 2021, ще могат да закупят надстройка до 31 януари 2021. След тази дата, възможността за надстройка на тази версия ще приключи.

Мога ли да надстроя до Trados Studio 2021 от по-старите версии на Studio?

Да, можете да надстроите от Studio 2017 и Studio 2019.

Мога ли да закупя абонамент за Trados Studio 2021?

Вече можете да закупите Studio 2021 на абонаментна основа. Научете повече тук.

 

Ако закупя Trados Studio 2021 на абонамент, кога ще започне абонаментът?

Абонаментът за Trados Studio 2021 ще започне от датата на покупката и ще бъде валиден 365 дни.

 

Аз съм съществуващ потребител на Trados Studio. Защо трябва да надстроя до Trados Studio 2021?

Много нови и вълнуващи функции са въведени в Studio 2021, включително:

 • Достъп до Trados Live, облачна услуга за производителност на превода
 • Управлявайте проектите си в движение с новото ни мобилно приложение Trados Live. С приложението можете да създавате проекти, да следите напредъка на превода, да проверявате сроковете за изпълнение на проекта, докато сте навън
 • Преводните памети сега са още по-точни с персонализирани настройки за разпознаване за време, дати, валути, и мерки
 • Възползвайте се от по-мощни възможности за търсене с нов и подобрен Advanced Display Filter, както и бързо търсене по име на проекта и файла
 • RWS AppStore вече е напълно интегриран в Studio 2021, така че можете да откриете и управлявате приложенията си, без да се налага да напускате познатата среда на Studio
 • По-рационализиран Translation Quality Assurance (TQA) с подобрения в начина, по който редакторите дават обратна информация за корекциите си
 • За потребителите на Trados Studio Freelance, вече можете да работите с толкова езици, колкото желаете.

Плюс много други подобрения, направени за да се подобри производителността на Trados Studio и потребителското изживяване. Научете повече в нашите специални брошури:

Потребителите на Trados Studio 2017 - Защо да надстроите?

Потребителите на Trados Studio 2019 - Открийте какво е новото

Ще се поддържат ли по-старите версии на Trados Studio?

Trados Studio 2021 е напълно поддържаната версия на Trados Studio.

Продължава да поддръжката на Studio 2019 като ограничена версия за поддръжка.

След пускането на Studio 2021, Studio 2017 е преместен в разширен период на поддръжка, който ще приключи на 31 януари 2021, след което поддръжката му ще бъде спряна.

Trados Studio 2015, 2014, 2011 и 2009 вече не се поддържат. RWS не предоставя техническа помощ, пуска сервизни пакети или подобрения за версии, които не се поддържат.

Когато надстроя, мога ли да инсталирам Trados Studio 2021 заедно с по-старите версии на софтуера?

Това ще варира в зависимост от коя версия надграждате:

 • Ако първоначалният ви лиценз е за Studio 2017 Professional и искате да запазите и двете версии, трябва да помислите за закупуване на нов лиценз вместо надстройка. За Freelance лицензи Studio 2017, можете да продължите да работите със Studio 2017, ако не деактивирате лиценза си след надстройване. Вашият предишен лиценз на Studio 2017 ще бъде обозначен като неактивен във вашия акаунт и ще бъде премахнат автоматично, ако по някаква причина лицензът е деактивиран.
 • Ако текущият ви лиценз е Studio 2019 Freelance/Professional, ще можете да стартирате Studio 2019 и Studio 2021 на същата машина, тъй като лицензът за Studio 2021 е "комбиниран лиценз". За да работи това, ще трябва да актуализирате Studio 2019 с най-новите CU* и след това той ще приеме новия лиценз Studio 2021. Имайте предвид, че това е само за притежателите на единичен лиценз и няма да работи за Professional Network лицензи. Network лицензите могат да бъдат конфигурирани по такъв начин, че няколко версии на Studio да могат да се обслужват от един и същ лицензен сървър, тъй като могат да работят паралелно няколко лиценза за различни версии на Studio. Свържете се с нас за подробности.

* CU означава кумулативна актуализация. В RWS непрекъснато преглеждаме и подобряваме нашите продукти и осигуряваме подобрения на версиите, когато е необходимо. Те са групирани в кумулативни актуализации, които се инсталират автоматично, като се използва функционалността AutoUpdate в Trados Studio и MultiTerm. Вие ще бъдете уведомени автоматично от софтуера, когато е налице кумулативна актуализация. За пълен списък с подобрения и поправки за Trados Studio 2019 SR2 към днешна дата, моля натиснете тук.

Как да надстроя до Trados Studio 2021?

Процесът на надстройване е еднакъв за всички потребители, притежаващи Single или Network лиценз.

Ако вече имате Studio 2017/2019 и надстройвате до Studio 2021, трябва да:

1. Деактивирайте текущия си лиценз за Trados Studio 2017/2019

 • Отидете на вашето приложение Trados Studio
 • Щракнете върху Help > Product Activation > Deactivate

2. Надстройте лиценза си от вашия акаунт

 • Влезте във вашия акаунт и отидете в раздела Licenses.
 • От лявата страна, трябва да видите "Upgrades" available, маркирано с икона на жълта стрелка. Кликнете върху иконата и ще можете да видите страницата за надстройки.
 • Кликнете върху бутона Upgrade, за да обработите надстройката на лиценза. Ако имате няколко лиценза, моля, имайте предвид, че трябва да изберете броя на потребителските лицензи, които искате да надстроите.
 • Ще бъде генериран нов лицензионен код.

3. Копирайте новия лицензионен код и го поставете в приложението Studio 2021, за да го активирате.

Съвместим ли е Trados Studio 2021 с предишните версии?

Да, ние предлагаме пълна съвместимост по отношение на преводна памет и двуезични файлове в Studio 2017, 2019 и 2021.

Въпреки че преводните памети и двуезични файлове са съвместими във версии на Studio от 2009 до 2019, тъй като ние продължаваме да добавяме повече функции, има потенциални несъответствия в наличност функции, брой думи и типове файлове, когато работите в по-старите версии на Studio. Някои от най-новите функции, като например upLIFT, са напълно достъпни само в Studio 2017, 2019 и 2021.

Можете ли да предоставите обобщение за съвместимостта на Trados Studio 2021?

Trados Studio 2021 вече не предлага поддръжка за по-стари типове файлове на Trados, включително; ITD, TTX и Bilingual Workbench. Ако все още работите с тези типове файлове, моля инсталирайте Trados Compatibility and Migration Power Pack от RWS AppStore. Приложението се инсталира като добавка и ще ви позволи да отворите и работите с проекти, които включват такива файлове. RWS препоръчва да помислите за конвертиране на по-стари типове файлове в най-новия формат .SDLXLIFF.

 

Studio 2017/2019 преводна памет (*.sdltm)

Studio 2017/2019 (*.sdlxllliff)

Legacy TMS (SDLX и Trados 2007)

Отваряне

Да

Да

Надстройка чрез wizard или разчитане чрез Appstore плъгини

Запаметяване/експортиране

Да

Да

Експортиране чрез TMX, TM Management APP и различни други приложения, налични в RWS AppStore

Създаване

Да

Да

Само чрез Legacy Applications


 

С кои решения за управление на превода работи Trados Studio 2021?

Studio 2021 е съвместим с GroupShare 2017, GroupShare 2020, Trados Live Team и Language Cloud TMS.

Препоръчваме да използвате най-новите актуализации на GroupShare 2017 и 2020.

Ще има ли нова версия на GroupShare?

Няма планирани нови версии за Trados GroupShare през 2020 г. Ние ще пускаме по-чести кумулативни актуализации, когато е необходимо и сервизни издания, вместо нови версии. Това означава, че нашите клиенти няма да преинсталират GroupShare толкова често.

Тъй като Studio 2021 е напълно съвместим с GroupShare 2020 и 2017, ще можете да продължите да работите с тези версии.

Съвместим ли е Trados Studio 2021 с Passolo?

Възможно е да експортирате списъци от софтуерни низове от Passolo 2018 до SDLXLIFF формат за превод в Studio 2021, след което да ги импортирате отново. Passolo 2018 CU10* е съвместим със Studio 2021, 2019 и 2017 за изпращане и получаване на SDLXLIFF файлове.

* CU означава кумулативна актуализация. В RWS непрекъснато преглеждаме и подобряваме нашите продукти и осигуряваме подобрения на версиите, когато е необходимо. Те са групирани в кумулативни актуализации, които се инсталират автоматично, като се използва функционалността AutoUpdate в Passolo. Ще бъдете уведомени автоматично от софтуера, когато е налице кумулативна актуализация. За пълен списък с подобрения и поправки за Passolo до момента, моля натиснете тук.

Мога ли да работя с Trados Studio Freelance лиценз в мрежа?

Trados Studio Freelance може да работи в workgroup мрежа, но не може да се използва в мрежи, базирани на домейн. Ако желаете да работите в workgroup и домейн мрежи, ще трябва да закупите Trados Studio Professional.

Workgroup мрежа (наричана още peer-to-peer мрежа), представлява два или повече компютъра, които са свързани в мрежа помежду си. Няма главен компютър и настройките за сигурност се правят поотделно за всеки компютър.

Домейн мрежа, представлява свързани в мрежа компютри (сървъри или клиенти), които имат определена йерархия между тях.

Настройките за сигурност се определят от домейн контролери (сървъри), а всеки компютър (клиент) се удостоверява от сървър при влизане.

Какви са разликите между Freelance и Professional версии?

Trados Studio 2021 се предлага в различни версии - Freelance и Professional. Причината да имаме отделни версии е, че преводачите на свободна практика обикновено не се нуждаят от цялата функционалност на пълната професионална версия.

Допълнителните възможности на Professional версия включват:

Възможност за работа в мрежа: нашата Professional версия е в състояние да работи в workgroup мрежа, както и в среда с домейн контролер.

Създаване на AutoSuggest (Автоматично предложение): създаването на речник с революционната функция AutoSuggest се предлага само в Professional версия. Freelance версията позволява на преводачите до отворят и използват AutoSuggest, речници, но те няма да бъдат в състояние да ги създават, освен ако не закупят допълнително AutoSuggest Creator add-on.

Автоматична подготовка и разпределение на проект: създава и разпределя проекти с Package технологията – можете само да отворите и върнете пакети в Freelance версия. С Freelance версията също е възможно да се създават проекти, но технологията Package и персонализирането на задачите са налични само във версията Professional.

PerfectMatch (Перфектно съвпадение). Създайте PerfectMatches (в контекста 100% съвпадения), като използвате по-рано преведени двуезични файлове. Потребителите на Freelance версия ще имат възможност да използват PerfectMatches, но не и да ги създават.

За да видите сравнителна таблица между различните издания, моля посетете тази страница.

Защо трябва да инвестирам в Trados Studio 2021?

 • Trados Studio е повече от продукт - това интегрирана платформа за превод, управление на терминологията, преглед, управление на проекти и решения за машинен превод
 • Безпроблемно интегриран с Trados Live, нашата нова иновативна облачно-базирана среда за превод и управление на проекти, която предоставя на вас и вашите екипи за превод, възможност да работят навсякъде, от всяко устройство по всяко време
 • Интегриран достъп до над 250 приложения в AppStore, който ви дава възможност лесно да разширите функционалността на Studio
 • Най-широка поддръжка за файлови формати в преводаческата индустрия и среда за превод на трети страни
 • Първокласно потребителско изживяване с полезни съвети и видеоклипове, както и технологията "Tell Me" за бърз и лесен достъп до функции и настройки
 • Studio е един от ключовите компоненти на ненадмината гама от решения за производителност на превода на RWS, които могат да се мащабират с вашите бизнес нужди.
 • Най-голямата преводаческа общност в света с над 270 000 професионалисти в превода, вече използват нашите решения
 • Локално пряко присъствие в 15 ключови пазара, за да ви служим по-добре, съчетано с широка мрежа от 50 дистрибутори, за да гарантираме, че винаги сме близо, когато имате нужда от нас
 • Обширни възможности за безплатно образование и семинари, предоставени в повече от 20 града по света
 • Безплатни уебинари и уеб-базиран ресурсен център

Какви са системните изисквания за Trados Studio 2021?

Trados Studio 2021 ще работи на Windows 7*, Windows 8.1, Windows 10 и Windows 11.

Като минимално изискване препоръчваме Intel или съвместим CPU-базиран компютър с 8 GB RAM и разделителна способност на екрана 1024x768.

За оптимална производителност препоръчваме 64-битова операционна система, 16 GB RAM, SSD устройство и скорошен Intel или съвместим процесор. Пълна поддръжка на 4K екрани с висока резолюция е планирана и ще бъде имплементирана постепенно в бъдещи издания. Можете да намерите повече информация за това как да се справите с проблемите на дисплея в тази статия на базата на знания (KB) или чрез приложение от RWS AppStore, което изпълнява корекция, посочени в статията. Trados Studio 2021 използва .Net Framework 4.8

* Моля, обърнете внимание: Microsoft наскоро спря поддръжката за Windows 7 и в резултат на това вече не тестваме Studio на Windows 7. Studio продължава да работи на Windows 7, така че все още можете да го инсталирате и използвате с тази версия на Windows, но за да работи с GroupShare и Language Cloud проекти, уверете се, че първо сте активирали TLS 1.2 като защитен протокол по подразбиране. Language Cloud и GroupShare 2017 SR1 и по нови версии приемат само TLS 1.2 връзки. Това е, за да се гарантира най-високата сигурност на данните при споделяне на проекти на сървъри.

Как да разбера кой продукт от гамата е подходящ за моят бизнес?

Обадете ни се на 0878 877 105 и ние с радост ще ви консултираме безплатно за оптималното за вашият бизнес решение, актуалните цени на продукта и текущите промоционални кампании.

Как и къде мога да участвам в обучение за Trados Studio?

Ивентика периодично организира курсове за обучение за Trados Studio. Посещавайте редовно страницата ни за тренинг и обучение, за да видите актуалните дати на обученията.

Организирате ли корпоративни обучения?

Да, корпоративните обучения са неразделна част от нашата схема на обучение. Предлагаме гъвкави варианти за обучение в зависимост от размера на групата, закупените продукти и нивото на обучаващите се.