Какво е компютърно подпомаган превод?

Kомпютърно подпомаганият превод, известен още като CAT е технология, подпомагаща работата на преводача, чрез използване на преводна памет и терминологични бази, които натрупват, актуализират и динамично предоставят подходящи за конкретния контекст преводни решения.

Какви са предимствата на компютърно подпомаган превод в сравнение с класическия начин на работа?

Част от предимствата са: увеличаване на количеството работа и приходи в следствие на ускорения работен процес и повишеното качество на услугата; многократно съкращаване на времето за обработка на многоезично съдържание; мигновено използване на вече преведена и съхранена терминология; запазване на пълна конфиденциалност на превежданите документи; намаляване на разходите за превод и локализиране на съдържание; използване на единна, хомогенно звучаща терминология за цялата продуктова линия.

Какво е Trados Studio 2022?

Trados Studio 2022 е цялостна централизирана среда за превод и редакция, преглед и управление на проекти за превод и терминология - офлайн в настолно устройство или онлайн в облака. Той предлага много функции, предназначени да помогнат за ускоряване на процесите превод и подобряване на последователността, докато изграждате хранилище с активи, които можете да използвате отново и отново.

Trados Studio 2022 е изграден върху същата отворена платформа като Trados Studio 2021 и използва същите формати на двуезичен файл, преводна памет и терминологична база.

Какво е новото в Trados Studio 2022?

Trados Studio 2022 се основава на дълга история на иновации, напредък и внимание към детайлите в компютърно подпомагания превод (CAT), всички проектирани да отговарят на разнообразните, развиващи се нужди на нашите потребители. Версията Studio 2022 отразява богата разработка, извършена след пускането на Trados Studio 2021, включваща:

По-добра от всякога синхронизация между настолното приложение и нашата облачна платформа, което ви позволява да работите, където пожелаете.

Нови типове файлове, които помагат на Studio да се погрижи за най-голямото разнообразие от случаи на използване на превод, разширявайки обхвата на работа, който можете да приемете.

Бяха направени стотици актуализации с оглед на обратната връзка на всички наши потребители, предназначени да ви помогнат да работите, както искате.

Каквито и да са нуждите ви и каквито лични предпочитания да имате, Trados Studio 2022 е създаден за вас.

Открийте най-новите подобрения в нашата брошура тук.

Трябва ли да плащам за основните облачни възможности, налични с Trados Studio 2022?

За индивидуални потребители на Trados Studio 2022, достъпът до облачната услуга, известна като Trados Live Essential, вече е постоянно включен към вашия лиценз (абонамент или постоянен) без допълнителни разходи, като ви дава следните възможности: 

• Сигурен бекъп на работата ви в облака 

• Достъп до онлайн редактора, който ви позволява да работите отвсякъде или лесно да си сътрудничите с други преводачи 

• Ако трябва сами да подготвяте или създавате проекти, можете да го направите от всяко място, включително чрез мобилното ни приложение 

• Можете да обработвате проекти в облака, докато работите по друг проект в настолното приложение 

Преди, Trados Live Essential беше безплатен за една година, само за притежатели на постоянни лицензи. Вече е 

напълно безплатен за всички поддържани версии на Trados Studio, включително Studio 2021.

Какъв е новият изглед Manager View (бета версия)?
 

Manager View е нов изглед в Studio, който ви дава съвсем нов начин за работа с проекти и файлове, вдъхновен от потребителския интерфейс на нашата облачна платформа.

С новия изглед можете да работите както с проекти, така и с файлове по по-унифициран начин, в един прозорец с чист, модерен потребителски интерфейс, който прави навигацията между проекти и файлове много по-интуитивна. Изгледът включва и ключови анализи, свързани с файлове и проекти, така че да имате всичко необходимо на едно място. С поддръжка на няколко прозореца и монитора, той е много гъвкав, като ви позволява да работите и да сравнявате няколко проекта наведнъж.

Вижте как работи Manager View тук.

 

Ако искате да изпробвате новия изглед, можете да го активирате, като изберете бутона "Enable Manager View (beta)" над лентата в интерфейса на Studio. Studio ще се рестартира и новият изглед ще се появи, заедно със съществуващите изгледи Projects и Files. Можете да изключите този изглед по същия начин.

 

Засега, Manager View е достъпен само като бета версия, което означава, че все още е в сравнително ранен етап на развитие с ограничена функционалност. В момента работи с локални проекти (след време ще има поддръжка за облачни проекти) и поддържа малко функции за управление на проекти. Като бета версия ще работи най-добре за преводачи, а не за проектови мениджъри, но ние ще разширяваме функциите му и се надяваме да предоставим пълна версия в близко бъдеще.

 

Мога ли да закупя абонамент за Trados Studio 2022?

Да, можете да закупите Studio 2022 на абонаментен принцип. 

По време на вашия абонамент ще получавате безплатни актуализации. Ще получите и надстройки към бъдещи основни версии на Trados Studio, като гаранция, че ще продължите да се възползвате от новата функционалност и подобрения, когато бъдат пуснати.

Вашият абонамент за Trados Studio ще започне на датата на закупуване и ще бъде валиден за 365 дни.

Абонамент или постоянен: Кой Trados Studio лиценз е подходящ за вас?

Абонамент

При закупуване на годишен абонамент за Trados Studio, първоначалната цена ще бъде по-ниска от цената на постоянен лиценз. Достъпът до софтуера е за срока на абонамента ви и няма напълно да притежавате софтуера.

По време на абонамента си ще получавате безплатни актуализации и сервизни издания. Освен това ще получите надстройки към бъдещи версии на Trados Studio, като гаранция, че ще продължите да се възползвате от новата функционалност и подобрения, когато бъдат представени.

С абонамент за Trados Studio Professional, ще имате гъвкавостта лесно да добавяте допълнителни лицензи за нови членове на екипа и да ги анулирате в края на договора си.

 

Безсрочен

 

При закупуване на постоянен лиценз Trados Studio 2022, първоначалната цена ще бъде по-висока от годишен абонамент. Лицензът не изтича и напълно притежавате софтуера, което означава, че може да го използвате в продължение на много години.

Ще получите актуализации и сервизни издания за Trados Studio 2022, докато RWS поддържа версията. Ако желаете да преминете към бъдещи версии на Studio, ще можете да го направите срещу заплащане.

 

Изборът е ваш!

 

За организации, чийто екип за преводи трябва да се мащабира бързо или има различни работни натоварвания, закупуването на лицензи Trados Studio 2022 на годишен абонамент може да е най-добрият вариант. Компании, които предпочитат да определят разходите си в самото начало, може да предпочетат да изберат безсрочни лицензи.

Ако не сте сигурни кой е най-добрият начин да закупите Trados Studio за вашата организация, моля, свържете се с нас.

 

Как да закупя Trados Studio 2022?

Съществуващи клиенти с активен SMA (договор за поддръжка и софтуерно осигуряване) получават безплатен ъпгрейд към Studio 2022. Можете да изтеглите програмата от вашия акаунт.

Съществуващите клиенти, които нямат активен SMA, могат да закупят ъпгрейд, като се свържат с нас.

Новите клиенти могат да закупят Trados Studio 2022, като се свържат с нас.

Мога ли да надстроя до Trados Studio 2022 от по-старите версии на Studio?

Да, можете да надстроите от Studio 2017, 2019 и 2021.

Моля, обърнете внимание: Клиентите, които желаят да надстроят от Studio 2017 до Studio 2022, ще могат да закупят надстройка до 30 септември 2022. След тази дата, възможността за надстройка на тази версия ще приключи.

Ще се поддържат ли по-старите версии на Trados Studio?

Trados Studio 2022 е напълно поддържаната версия на Trados Studio.

Продължава поддръжката на Studio 2021 като ограничена версия за поддръжка.

След представянето на Studio 2022, Studio 2019 е преместен в разширен период на поддръжка, който ще приключи на 31 декември 2022, след което поддръжката му ще бъде спряна.

Trados Studio 2017, 2015, 2014, 2011 и 2009 вече не се поддържат. RWS не предоставя техническа помощ, пуска сервизни пакети или подобрения за версии, които не се поддържат.

Когато надстроя, мога ли да инсталирам Trados Studio 2022 заедно с по-старите версии на софтуера?

Ако текущият ви лиценз е Studio 2021 Freelance/Professional, ще можете да работите със Studio 2021 и Studio 2022 на същата машина, тъй като лицензът за Studio 2022 е "комбиниран лиценз". За да работи това, ще трябва да актуализирате Studio 2021 с най-новите CU* и след това той ще приеме новия лиценз Studio 2022. Имайте предвид, че това е само за притежателите на единичен лиценз и няма да работи за Professional Network лицензи. Network лицензите могат да бъдат конфигурирани по такъв начин, че няколко версии на Studio да могат да се обслужват от един и същ лицензен сървър, тъй като могат да работят паралелно няколко лиценза за различни версии на Studio. Свържете се с нас за подробности.

* CU означава кумулативна актуализация. В RWS непрекъснато преглеждаме и подобряваме нашите продукти и осигуряваме подобрения на версиите, когато е необходимо. Те са групирани в кумулативни актуализации, които се инсталират автоматично, като се използва функционалността AutoUpdate в Trados Studio и MultiTerm. Ще бъдете уведомени автоматично от софтуера, когато е налице кумулативна актуализация. 

Как да надстроя до Trados Studio 2022?

Процесът на надстройване е еднакъв за всички потребители, притежаващи Single или Network лиценз.

Ако вече имате Studio 2017/2019/2021 и надстройвате до Studio 2022, трябва да:

1. Деактивирайте текущия си лиценз за Trados Studio 2017/2019/2021

  • Отидете на вашето приложение Trados Studio
  • Щракнете върху Help > Product Activation > Deactivate

2. Надстройте лиценза си от вашия акаунт

  • Влезте във вашия акаунт и отидете в раздела Licenses.
  • От лявата страна, трябва да видите "Upgrades" available, маркирано с икона на жълта стрелка. Кликнете върху иконата и ще можете да видите страницата за надстройки.
  • Кликнете върху бутона Upgrade, за да направите надстройката на лиценза. Ако имате няколко лиценза, имайте предвид, че трябва да изберете броя на лицензите, които искате да надстроите.
  • Ще бъде генериран нов лицензионен код.

3. Копирайте новия лицензионен код и го поставете в приложението Studio 2022, за да го активирате.

Съвместим ли е Trados Studio 2022 с предишните версии?

Да, предлагаме пълна съвместимост по отношение на преводна памет и двуезични файлове в Studio 2017, 2019, 2021 и 2022.

Въпреки че преводните памети и двуезични файлове са съвместими във версии на Studio от 2009 до 2022, тъй като продължаваме да добавяме още функции, има потенциални несъответствия в наличните функции, брой думи и типове файлове, когато работите в по-старите версии на Studio.

Можете ли да предоставите обобщение за съвместимостта на Trados Studio 2022?

Trados Studio 2022 вече не предлага поддръжка за по-стари типове файлове на Trados, включително; ITD, TTX и Bilingual Workbench. Ако все още работите с тези типове файлове, моля инсталирайте Trados Compatibility and Migration Power Pack от RWS AppStore. Приложението се инсталира като добавка и ще ви позволи да отворите и работите с проекти, които включват такива файлове. RWS препоръчва да помислите за конвертиране на по-стари типове файлове в най-новия формат .SDLXLIFF.

 

Studio 2017/2019/2021 преводна памет (*.sdltm)

Studio 2017/2019/2021 (*.sdlxllliff)

Legacy TMS (SDLX и Trados 2007)

Отваряне

Да

Да

Надстройка чрез wizard или разчитане чрез Appstore плъгини

Запаметяване/експортиране

Да

Да

Експортиране чрез TMX, TM Management APP и различни други приложения, налични в RWS AppStore

Създаване

Да

Да

Само чрез Legacy Applications

 

Какво е RWS AppStore?

RWS AppStore е онлайн център, където ще намерите добавки или приложения за разширяване на функционалните възможности на вашия софтуер. Всички налични за изтегляне приложения ви дават възможност да работите по-бързо и с по-малко усилия. Много от приложенията са безплатни и всички те се доставят с пълно описание и инструкции за ползване.

 

С кои решения за управление на превода работи Trados Studio 2022?

Studio 2022 е съвместим с GroupShare 2020, GroupShare 2017, Trados Team и Trados Enterprise.

Препоръчваме да използвате най-новите актуализации на GroupShare 2017 и 2020.

Мога ли да работя с Trados Studio Freelance лиценз в мрежа?

Trados Studio Freelance може да работи в workgroup мрежа, но не може да се използва в мрежи, базирани на домейн. Ако желаете да работите в workgroup и домейн мрежи, ще трябва да закупите Trados Studio Professional.

Workgroup мрежа (наричана още peer-to-peer мрежа), представлява два или повече компютъра, които са свързани в мрежа помежду си. Няма главен компютър и настройките за сигурност се правят поотделно за всеки компютър.

Домейн мрежа, представлява свързани в мрежа компютри (сървъри или клиенти), които имат определена йерархия между тях.

Настройките за сигурност се определят от домейн контролери (сървъри), а всеки компютър (клиент) се удостоверява от сървър при влизане.

Какви са разликите между Freelance и Professional версии?

Trados Studio 2022 се предлага в различни версии - Freelance и Professional. Причината да имаме отделни версии е, че преводачите на свободна практика обикновено не се нуждаят от цялата функционалност на пълната професионална версия.

За да видите сравнителна таблица между различните издания, моля посетете тази страница.

Какви са системните изисквания за Trados Studio 2022?

Trados Studio 2022 ще работи на Windows 8.1, Windows 10 и Windows 11.

Като минимално изискване препоръчваме Intel или съвместим CPU-базиран компютър с 4 GB RAM и разделителна способност на екрана 1024x768.

За оптимална производителност препоръчваме 64-битова операционна система, 16 GB RAM, SSD устройство и скорошен Intel или съвместим процесор. Пълна поддръжка на 4K екрани с висока резолюция е планирана и ще бъде имплементирана постепенно в бъдещи издания. Можете да намерите повече информация за това как да се справите с проблемите на дисплея в тази статия или чрез приложение от RWS AppStore, което изпълнява корекция, посочени в статията. Trados Studio 2022 използва .Net Framework 4.8

Как да разбера кой продукт от гамата е подходящ за моят бизнес?

Обадете ни се на 0878 877 105 и ние с радост ще ви консултираме безплатно за оптималното за вашият бизнес решение, актуалните цени на продукта и текущите промоционални кампании.

Как и къде мога да участвам в обучение за Trados Studio?

Ивентика периодично организира курсове за обучение за Trados Studio. Посещавайте редовно страницата ни, за да видите актуалните дати на обученията.

Организирате ли корпоративни обучения?

Да, корпоративните обучения са неразделна част от нашата схема на обучение. Предлагаме гъвкави варианти за обучение в зависимост от размера на групата, закупените продукти и нивото на обучаващите се.